Ett litet kreativitetsprojekt där jag utför ett 30minuterskonstverk om dagen i ett helt år. Tekniker och metoder är valfria.

tisdag 6 mars 2012

5000 besökare, och: Eric goes stilleben

Nu har jag fått över 5000 besök på bloggen. Kul! det motsvarar väl ungefär 30 sekunder av Hannas besökare...

Förvisso eftersträvar jag inte samma sak som Hanna även om jag är rätt säker på att det rör sig om någon sorts konstverk även i hennes fall.

I alla fall. Idag bestämde jag mig för att göra stilleben. Ni vet, det tråkigaste man tvingades göra på bilden i grundskolan. En fruktkorg. Bah! På tal om stilleben minns jag mitt senaste innan kvällens (förbered er för a walk down memory lane): i gymnasiet hade jag ett ämne som hette Estetisk specialisering: bild. Det innebar att man i tvåan valde bort sitt c-språk (spanska, stark tvåa i slutbetyg...) och istället fick rita, måla och dylikt några timmar i veckan. Askul tyckte jag. Dessvärre hade jag kanske världens sämsta lärarinna: Gudrun. Gudrun var lärarinna i ordets sanna bemärkelse. Hon påminde väldigt mycket om den här typen av skinntorra biliotekarier som finns: Brillor, kofta och illasittande byxor. utmärglad. i avsaknad av humor. En dag skulle vi göra stilleben. Ett stilleben är ju egentligen bara en studie av några ihopsamlade föremål. Gudrun föreslog föga förvånande ett fruktfat. Jag värjde mig för frukten och gick ner till naturkunskapen och lånade upp lite benknotor (Tack Bengt för lånet). Benknotorna arrangerade jag och ritade av. Gudrun blev förskräckt. Detta tillsammans med några andra oerhörda busigheter: jag ritade ett café sekunderna efter en massaker hade ägt rum och lite annat, ja ni förstår ju vilken ligist jag var, gjorde att jag fick "en stark fyra" i slutbetyg. Jag hade nämligen fel inställning till ämnet. Sedan dess har jag vad jag kan minnas aldrig gjort ett stilleben förrän nu.

jag tog fram ett äpple och jag tog fram två uppsättningr kritor: torrpastellen och något sanslöst värdelöst skräp som jagmåste ha köpt på clas ohlsson någon gång för länge sedan. Sedan satte jag igång. Jag började med sunkkritorna. Sjukt låg kvalitet. Färgen fäste inte i pappret ordentligt och det var allmänt krångligt. De skänks härmed bort till min son. Han är för liten för att fatta kvalitetsbristerna. Därefter tog jag fram mina torrpastellkritor. Mums! Fina fisken! Gött mos! Det var roligare. jag lade ungefär 5-6 minuter per teckning och med tanke på tidsåtgången är jag riktigt nöjd med resultatet.  
Update: nu har jag kollat på bilderna en gång till och vad fan: jag har ju helt missat formen på äpplet. Gah!
Kolla här:
ett äpple

Samma äpple. Överst fulkritorna. Underst torrpastell

För den som vill veta hur det gick till när jag gjorde torrpastelläpplet så kan ni kolla in timelapsefilmen här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar